‘Vergeten’ bunker op locatie Grand Hotel Britannia verwijderd

‘Vergeten’ bunker op locatie Grand Hotel Britannia verwijderd

September 2021 – Op basis van historisch kaartmateriaal werd altijd gemeend dat de bunker op het terrein van Grand Hotel Britannia reeds zou zijn gesloopt. Archeoloog Bernard Meijlink; “Onbekend was de bunker niet, maar wel ‘vergeten’. Een deel van het oude bunkercomplex is eerder gesloopt. Deze bunker niet en daarna is hij over het hoofd gezien. Men was in de veronderstelling dat er niks meer zat. Totdat een tijd terug een milieukundig onderzoek werd gedaan en hij toch werd gevonden.”

Dat de bunker op deze locatie zit heeft een reden, legt Meijlink uit. “Britannia werd gebruikt door een Duitse commandant en er hoorde een groot bunkercomplex bij. Dit is een bomvrije bunker, voor manschappen. Een standaard bunker, type 501. Met zoals gebruikelijk muren en een dak van twee meter dik.” 

Tijdens het uitgraven van de bunker bleek deze nog verrassingen te verbergen ook. “De meeste bunkers zijn na de oorlog leeggehaald door ijzerboeren. Maar deze was vermoedelijk vrij snel afgesloten”, vertelt Meijlink. “Er zat nog een gasfilterinstallatie in, een kachel, bedrading, bakelieten verdeeldozen en gepantserde deuren. En een beetje kleine munitie.” Meijlink haalde er vrijwilligers van de Stichting Bunkerbehoud bij. “Die mochten er rondneuzen en er spullen uit halen die ze kunnen gebruiken in hun museumbunkers. Er staat een beetje water in de bunker, dus sommige dingen zijn wel flink verroest. Maar ze zijn misschien toch nog te gebruiken nadat ze zijn schoon gestraald.”

Op de locatie van de voormalige bunker zal een deel van de ondergrondse parkeergarage van het toekomstige Grand Hotel Britannia gesitueerd worden.  

Bron: PZC